maanantai 21. elokuuta 2023

Tyhjyys vs Täyteys

Kävimme vaimon kanssa eilen Helsingissä kummipoikani konfirmaatiojuhlassa. Juhlapaikka oli merenrannassa. Oikein ihana vanha talo. Juhlapaikkaa ennen oli kuitenkin omakotitaloa kylki kyljessä, hyvin pienin välein ja hintaa varmasti joka taloilla oli miljoona vaikka ne kyllä nätttivät nekin... ahtailta. Tuntui todella ahtaalta. Ylipäänsä. 

Asumme itse maaseudulla aika tarkasti parin sadan kilometrin päässä Helsingistä. Pihalla on tilaa, tontin vieressä joki. Naapureina pari peltoa, kesäasuntoja ja vähän matkan päässä vakiasukkaita

Tyhjällä tilalla on Arvo.
Tyhjä tila vertautuu hiljaisuuteen ja siihen ettei ns tapahdu mitään.

Ole hetki hiljaa.






Tyhjä tila ei ole olemassa siksi että se täytetään jollain. Ymmärrettää että kaupungissa, kun kaikki maa on kallista, niin mielellään yhtään tyjää tilaa ei jätetä tyhjäksi.

Kun täyteenahdettu toiminta elokuva täyttää joka hetken musiikilla ja liikkeellä eikä se jätä yhtää ns tilaa hengittää ja se selittää juonen katsojaa kädestä pitäen loppuun asti, niin se vertautuu tämmöiseen täyttettyyn tilaan. Jos toimintapläjäystä sitten vertaa eurooppalaiseen taide-elokuvaa jossa musiikkia ei juuri ole, ja joka ei selitä mitään, niin se vertautuu tyhjään, joka ei saavu katsojan luo selittämällä kaikkea loppuun asti. Se ei päästä katsojaansa vähällä.

Vähän niinkuin auringonlasku.
Se ei tule kertomaan että se on hieno, majesteetillinen, kaikenkattava ja selittämätön.
Se v a i n on.

Tässä tulee se pointti joka monelta jää huomaamatta. Kun olet nähnyt auringonlaskun et ole nähnyt niitä kaikkia. Jokainen auringonlasku on erilainen. Jokainen pilvi on erilainen. Kun olet nähnyt yhden et ole nähnyt niitä kaikkia.

Jos kuvittelet nähneesi kaiken, kun olet nähnyt yhden pilven, et ole nähnyt sitä yhtäkään ja tällä tavalla etenemällä ei ole ollenkaan ihmeellistä, jos elämäsi alkaa yhtäkkiä tuntumaan tyhjältä, koska tällöin kaikki mitä elämässäsi tapaat ovat mielesi jaottelevia lokeroita. Sana ruoka ei ole se mitä laitetaan suuhun.

Mitä enemmän annat elämällesi tyhjää tilaa sitä täydempää siitä tulee.
Mitä enemmän pyrit hävittämään tyhjän tilan elämästäsi, tekemällä siitä mahdollisimman täyttä, sitä tyhjemmäksi se muuttuu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki virtaa mutta ei mistään eikä mihinkään

Jos mieltäsi eivät hämärrä tarpeettomat asiat, elät elämäsi parasta hetkeä.   Wu-men Moni on tekemässä tästä ainoasta elävästä hetkestä karn...