perjantai 11. elokuuta 2023

Miksi blogi suomeksi?

If your creativity is driven by a desire to get attention,
you're never going to be creatively fulfilled.


Joseph Gordon-Levitt

Kesällä kävimme Fruun kanssa Vammalan Vanhan Kirjallisuuden Päivillä kuuntelemassa Esa Saarisen haastattelua. Esa potkaisi minua suomenkielen kirjallisuuden munuaiseeni niin, että tajusin, että jos kirjoitan joskus kirjan tms niin kirjoitan sen suomenkielellä.

Olen kirjoittanut blogia englanninkielellä, kun olen ajatellut, että näin tavoitan isompaa yleisöä koskien aihettani joka liittyy henkisyyteen, nondualismiin yms yms. Munuaisiskun osuessa kohdalleen tajusin, että mihin minä tarvitsen isompaa yleisöä...? Tai yleisöä ylipäätään ollenkaan? Eikö ole olennaisempaa että tykkään siitä mitä teen kuin, että siitä tykkääkö siitä kukaan muu? Tietenkin on olennaisempaa se että pidän siitä mitä teen 😀

Yleisön kaipuu
on ihan jokin muu toiminto
kuin halu pelkästään kirjoittaa.

Kirjoittamisenhalu
on luomisenergistä.
Kirjoittamishalu, kirjoittaa sitten mitä tahansa,
on merkityksellistä sinällään.

Et laula, tanssi, maalaa tai kirjoita yleisön takia. Näinhän voi tehdä, koska edellä mainitut ovat järjestäen esittäviä taidemuotoja, joita voidaan tehdä myös yleisölle, mutta ytimeltään se ei kanna. Hyvä putkimies ei korjaa viemäriäsi aplodien takia vaan saadakseen viemärisi putket auki. Miksi sinä kirjoittaisit yleisösi takia? Ero yleisölle kirjoittamisessa on se, että kirjoitatko yleisölle palvellaksesi yleisöäsi, antaaksesi heille jotain vai palveletko yleisöäsi antaaksesi heille jotain jotta sinä tässä prosessissa saisit jotain, jolloin antamisesi ei ole varsinaisesti se päätarkoituksesi vaan se että tässä prosessissa saat itse jotain.

Palatkaamme putkimieheen. Kuvittele että hän korjaa viemäriäsi, jotta sinä ensisijaisesti kehut häntä somessa ja maksat hänelle. Varsinaisen viemärin korjaamisen hän hoitaa päin honkia/aivan ala-arvoisesti. Onko sinulle olennaisempaa toimiva viemäri vai putkimiehen lasku/hänen somenäkyvyytensä?

Ongelma jostain tekemisestä tulee, jos sen avulla ensisijaisesti pyrkii hakemaan jotain toissijaista kuten yleisöä/huomiota.

Siksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki virtaa mutta ei mistään eikä mihinkään

Jos mieltäsi eivät hämärrä tarpeettomat asiat, elät elämäsi parasta hetkeä.   Wu-men Moni on tekemässä tästä ainoasta elävästä hetkestä karn...